maanantaina, helmikuuta 06, 2006

Liikunnan riemuvoittoja tarjolla

Kömpelölle lapselle runsaasti liikuntaa!
Jyväskylän ahkerat tutkijat ovat sitä mieltä, että liikunta auttaa kömpelöä lasta. Koulun liikuntatunneista voi tulla painajainen kömpelölle lapselle. Ei ole hauskaa epäonnistua kymmenien kavereiden katsellessa. Muut lapset voivat irvailla kömpelölle toverilleen, jonka on vaikea nauraa itselleen. Kun tämä tapahtuu esikoulu- ja ekaluokkaikäiselle, jonka minän kehitys on äärimmäisen herkässä vaiheessa, seuraukset voivat olla tuhoisat.
Tutkijaryhmää Jyväskylän yliopistossa johti liikuntatieteiden tohtori Marja Cantell, joka tällä hetkellä työskentelee Calgaryn yliopistossa Kanadassa. Ryhmän muut jäsenet, Tommi Huovinen ja Juha-Pekka Männistö, väänsivät aiheesta lisensiaattityöt eri näkökulmista ja lisäksi mukana oli myös viisi gradun tekijää.
Liikunta teki hyvää kömpelöille lapsille. Pienestä ylimääräisestä liikunnasta oli hyötyä kaikille, mutta edistyminen oli yksilöllistä. Muutamalla lapsella tapahtui merkittävä hypähdys ylöspäin. Vaaditaan kuitenkin opettajalta sitkeyttä ja motivaatiota kannustaa kömpelöä lasta liikkumaan. Lue lisää Verkkouutisista (6.2.2006).

Mutta ei tässä vielä kaikki, miettikääpä tätä:

Liikunta on hyväksi syöpää sairastaville
Suomen Tietotoimiston välittämässä uutisessa toivotaan syöpää sairastavien harrastavan runsaasti liikuntaa. Tuoreen saksalaistutkimuksen mukaan liikunnan harrastaminen vahvistaa ihmisen puolustusmekanismeja. Hyödyllisiä liikuntamuotoja syöpää sairastavalle ovat esimerkiksi kävely ja painojen nostelu. Monet lääkärit ovat todenneet liikunnan niin hyödylliseksi, että suosittelevat sitä potilailleen jopa yhtäaikaisesti kemoterapian kanssa. Tutkimuksessa 10-20 minuuttia päivässä liikkuneet syöpäpotilaat toipuivat sekä fyysisesti että henkisesti paremmin kuin pelkästään fysioterapiaa saaneet. Liikunta havaittiin tutkimuksessa hyödylliseksi lääkkeeksi myös parantumattomasti sairaille, jotka kokivat elämänlaatunsa parantuneen liikkumisen myötä.

Liikkukaa!

Blogiarkisto