perjantaina, helmikuuta 24, 2006

Jo nelivuotiaat lapset liian lihavia Ruotsissa!


Svenska Dagbladet kertoo lihavuuden olevan Ruotsissa yhä nuorempien lasten vaiva. Tuoreen selvityksen mukaan useampi kuin joka kuudes nelivuotias ruotsalaislapsi on ylipainoinen tai lihava. Lasten lihavuus on yleisempää syrjäseuduilla ja haja-asutusalueilla kuin suurissa kaupungeissa. Esimerkiksi Västernorrlandin läänissä joka viides nelivuotias painaa liikaa, mutta Tukholman läänissä vain joka kymmenes. Lastenlääkäri Margareta Blennow (kuvassa) pitää lukuja huolestuttavina.
Luvut on otettava hyvin vakavasti. Ne osoittavat, että toimenpiteisiin on ryhdyttävä ajoissa, mieluiten jo ennen viiden vuoden ikää, Margareta Blennow sanoo.
Ruotsissa tehty selvitys perustuu yli 18 000 nelivuotiaan painoon vuosina 2002-2006. Suomessa ei ole saatavilla yhtä tarkkaa tietoa alle kouluikäisten lasten lihavuuden yleisyydestä. Se kuitenkin tiedetään, että lasten lihavuus on täälläkin yleistynyt hälyyttävästi viime vuosikymmenien aikana. Tällä hetkellä ylipainoisia ja lihavia lapsia on kaksinkertainen määrä 1970-luvun lopun tilanteeseen verrattuna.

Lähteet: Verkkouutiset, 23.2.2006 ja tohtori Toloselta saatu sähköposti

Blogiarkisto