perjantaina, helmikuuta 03, 2006

Anaboliset steroidit aiheuttavat riippuvuutta

Kirjoitin aiemmin tästä asiasta näin:
(Science Blog, 14.12.2005) Eräässä tutkimuksessa hamsterit tulivat riippuvaisiksi dopingaineista (nandroloni, drostanoloni, stanotsololi, oxymetoloni). Ihmisillä tätä ongelmaa ei juurikaan arkaluonteisuuden takia ole tutkittu.
Nyt on samasta asiasta kirjoittanut Tohtori.fi:
Suorituskykyä parantavien kiellettyjen dopingaineiden, kuten anabolisten steroidien käyttö on kasvanut viime aikoina voimakkaasti, vaikka sitä onkin jossakin määrin kyetty vähentämään kilpaurheilussa. Anaboliset steroidit kiellettiin olympialajeissa vasta vuonna 1975, mikä tuntuu tänään käsittämättömältä.
Yhdysvaltalaisen eläinkoetutkimuksen mukaan anaboliset steroidit voivat aiheuttaa riippuvuutta, joka pakottaa käyttämään niitä jatkuvasti vieroitusoireiden välttämiseksi. Eläinkokeissa hamsterit nauttivat vapaaehtoisesti testosteronia (mieshormoni) ja voimakkaita anabolisia steroideja. Heikommin vaikuttavat steroidit eivät kelvanneet jyrsijöille. Tämä viittaa siihen, että aineet ovat vahvasti riippuvuutta aiheuttavia. Tällöin käytön lopettaminen voi olla vaikeaa. Aineiden käyttäjät kertovat usein hyvänolon- ja voittamattomuuden tunteesta, mikä voi olla psyykkistä, mutta voisi periaatteessa johtua myös aivotoiminnan muutoksista.
On siis mahdollista, että anaboliset steroidit tuovat ihmisellekin hyvänolon tunteen vaikuttamalla suoraan aivoihin. Mekanismi muistuttaa alkoholin ja huumausaineiden palkitsevaa vaikutusta. Steroidit voivat vääristää ihmisen käsitystä omasta kehostaan, eikä käyttäjä ole ehkä koskaan tyytyväinen siihen. Steroidit saavat hamsterienkin lihasmassan kasvamaan, mutta vaikutukset havaittiin myös aivoissa.
Yhdysvalloissa arvioitiin vuonna 2002, että joka 25. lukioikäinen nuori käytti anabolisia steroideja. Osuus on suunnilleen yhtä suuri kuin kokaiinia kokeilleiden. Heroiinia oli kokeillut alle 2 % nuorista. Tutkimuksessa ei voitu aukottomasti osoittaa, että anaboliset steroidit aiheuttaisivat riippuvuutta, mutta se on mahdollista. Niiden käyttö on joka tapauksessa ajattelematonta ja vahingollista, koska ne aiheuttavat useita ruumiillisia sairauksia.

Blogiarkisto