perjantaina, helmikuuta 03, 2006

Mitä tarkoittaa omega-3- / omega-6-rasvahappojen suhde?

Tämä on vastaus lukijakysymykseen. Nimimerkki ”linda” kysyy: Mitä tarkoittaa vääristynyt omega-3 / omega-6 - rasvojen suhde, kuten kerrot hauskasti kirjoitetussa omega-jutussa? (02 helmikuu, 2006 00:24)

Jonkinlainen vastauksenpoikanen
Tämä on tavattoman haastava kysymys, linda! En tiedä saanko aikaiseksi mitään vastaukseksi kelpaavaa, mutta yritän jotain kehitellä. Tärkeintä lienee tämä: Epäillään että osa meidän elintasosairauksistamme johtuisi vääristyneestä omega-3 / omega-6-rasvojen suhteesta. Meidän pitäisi saada ravinnostamme huomattavasti enemmän omega-3:sta pysyäksemme terveempinä.

Perustietoa omega-3-rasvahapoista
Omega-3-sarjan rasvahappo on monityydyttymätön rasvahappo, jossa ensimmäinen kaksoissidos on kolmannen ja neljännen hiilen välissä. Siitä tulee tämä omega-3-nimitys. Tämä on ihmisille välttämätön rasvahappo, sillä emme osaa itse muodostaa sitä. Omega-3-sarjan rasvahappoihin kuuluvat alfalinoleenihappo (ALA), eikosapentaeenihappo (EPA), eikosatetraeenihappo (ETA) ja dokosaheksaeenihappo (DHA). Näitä rasvahappoja on enimmäkseen kasviöljyissä ja kaloissa (erityisesti rasvaisissa merikaloissa kuten lohi) ja niitä on pidetty ihmiselle erityisen terveellisinä (esim. alentaa haitallista LDL-kolesterolia, vähentää sydäntautiriskiä, ehkäisee ikääntymistä ja mahdollisesti ehkäisee sekä parantaa masennusta). Kalarasvojen mahdolliset terveysvaikutukset eivät tähän kuitenkaan lopu. Katso yhteenveto esim. tästä.

Perustietoa omega-6-rasvahapoista
Omega-6-sarjan rasvahappo on monityydyttymätön, välttämätön rasvahappo, jossa ensimmäinen kaksoissidos on kuudennen ja seitsemännen hiilen välissä. Elimistössä ei muodostu näitäkään rasvahappoja, joita ovat linolihappo (LA), gammalinoleenihappo (GLA), dihomogammalinoleenihappo (DGLA) ja arakidonihappo (ARA). Kasviöljyt ovat parhaita omega-6-rasvahappojen lähteitä. Katso yhteenveto esim. tästä.

Rasvahappojen suhde
Sitten varsinaiseen kysymykseesi. Käyn hakemassa alkutahdit tohtori Matti Tolosen erinomaisilta rasvahapposivuilta. Länsimaisen ravinnon omega-3/omega-6-rasvahappojen suhde on muuttunut viime vuosikymmeninä epäedulliseksi terveyden kannalta. Tolosen ja muiden tutkijoiden mukaan saamme länsimaisesta ruoasta liikaa omega-6-rasvahappoja suhteessa omega-3-rasvahappoihin. Professori Artemis P. Simopoulos liputtaa sen puolesta, että rasvahappojen suhteen pitäisi olla 1:1 tai korkeintaan 1:2.
Istutko tukevasti? Sillä nyt tulee aika uskomaton juttu (toivottavasti on totta!): Länsimaisen ruoan mainittujen rasvahappojen suhde on 1:20, eli saamme 10-20 kertaa enemmän omega-6:sta kuin mihin pitäisi pyrkiä! Ei minulla ole ollut mahdollisuutta tarkistaa voiko tämä väite pitää paikkaansa, mutta luotan siihen että tässä ollaan tärkeää asiaa edistämässä. Myös lääkelaitoksen asiantuntijat ovat TABU-lehdessä (1/2005) sitä mieltä, että meidän tulisi saada päivittäin vähintään 500 mg omega-3-rasvahappoja. Sen saa (lääkelaitoksen mielestä) joko syömällä päivittäin 150 g rasvaista kalaa tai ottamalla 4-6 kpl perinteistä kalaöljykapselia.
Tutkimusten mukaan elimistön omega-3/omega-6-tasapaino on järkkynyt mm. seuraavissa tiloissa: anoreksia, astma, atopia, autoimmuunitaudit, Crohnin tauti, diabetes, haavainen paksusuolen tulehdus (colitis ulcerosa), lupus erythematosus (LED), multippeli skleroosi (MS), migreeni, masennus, psoriasis, sydän- ja verisuonitaudit, syöpäsairaudet ja tulehdustaudit.

Lähteet:
Abel S, De Kock M, Smuts CM, de Villiers C, Swanevelder S, Gelderblom WC. Dietary modulation of fatty acid profiles and oxidative status of rat hepatocyte nodules: effect of different n-6/n-3 fatty acid ratios. Lipids 39(10): 963-976, 2004
Oddy WH, de Klerk NH, Kendall GE, Mihrshahi S, Peat JK. Ratio of omega-6 to omega-3 fatty acids and childhood asthma. J Asthma 41(3): 319-326, 2004
Olendzki B, Speed C, Domino FJ. Nutritional assessment and counseling for prevention and treatment of cardiovascular disease. Am Fam Physician 73(2): 257-264, 2006
Simopoulos Artemis P. The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomed Pharmacother. 56(8): 365-379, 2002
Simopoulos Artemis P. Omega-3 Fatty Acids in Inflammation and Autoimmune Diseases. J Am Coll Nutr 21 (6): 495-505, 2002
Tolonen Matti. Krooniset sairaudet ja omega-6/omega-3- rasvahappojen suhde. Bio-Vita, 28.1.2006

Jotain pientä hyötyä minulla oli myös tästä lähteestä: Sundqvist Christer. Tutkimustietoa urheilijan ravinnosta, CD-versio, 10.1.2006

Blogiarkisto