torstaina, helmikuuta 16, 2006

Liikunta on hyödyllistä syöpäpotilaille

Lukijakysymys: Christer, ajattelin tässä liikuntaa ja sen suotuisaa vaikutusta näillä syöpäpotilailla. Selittyykö se kenties endorfiinien vapautumisella vai vaaditaanko reaktioon suurempi rääkki kuin mihin kemoterapiaa saava ehkä kykenee? Terv. HD

Vastaus: Anteeksi kun olet nimimerkki HD saanut odottaa aika kauan kysymystäsi. Nyt olen kuitenkin jotakin vastauksentapaista tarjoamassa sekä sinulle että toivon mukaan myös blogini satunnaisille lukijoille.

Liikunnan hyötyvaikutukset näkyvät ymmärtääkseni syöpäpotilaassa monella eri tasolla:
  1. Liikunta parantaa mielialaa ja luo taistelumieltä, että vielä tässä selvitään tästä vakavasta sairaudesta. Endorfiinin lisääntyminen on todennäköisesti myös hyvä asia.
  2. Liikunta vaikuttaa hormonitasoihin. Rintasyöpäpotilailla liikunta alentaa estrogeenimääriä ja insuliinitasoja. Naisten rintasyövässä kohonneet estrogeenimäärät ovat riskinä. Insuliinin kaltainen kasvutekijä (IGF) lisää rintasyöpävaaraa, kun taas sitä sitova valkuaisaine (IGFBP-1) pienentää vaaraa. Tätä valkuaisainetta (IGFBP-1) muodostuu lisääntyneen fyysisen kuormituksen, alentuneen energiansaannin ja laihtumisen yhteydessä. Lisäksi alentunut IGF aktiivisuus saattaa lisätä maksan sukuhormoneja sitovan valkuaisaineen synteesiä ja tällä tavoin vähentää vapaiden estrogeenien määrää. Liikunnan ja rintasyöpävaaran välisistä yhteyksistä on olemassa noin 20 epidemiologista seurantatutkimusta, joista suurin osa osoittaa, että liikunta pienentää rintasyöpävaaraa.
  3. Liikunta kohentaa yleiskuntoa ja auttaa jaksamaan paremmin.
  4. Liikunta pitää painon kurissa ja se on hyvä asia, sillä vyötärölihavuus nakertaa ihmisen terveyttä. Lihavuus näyttää lisäävän joidenkin syöpätautien vaaraa. Näyttöä on kohtu-, rinta-, munuais-, rinta- ja paksusuolen syövän osalta.
  5. Liikunta vilkastuttaa suolen toimintaa. Näin ollen ainakin teoriassa ruoka ja sen mukana saamamme haitalliset aineet viipyvät suolistossa vähemmän aikaa. Muistaakseni tämä mainitaan yhtenä niistä mekanismeista, joilla liikunta ehkäisee paksusuolen syöpää.
  6. Kohtuullinen liikunta tehostaa elimistön yleisten puolustusmekanismien toimintaa.

Voiko liikunnasta olla haittaa syöpäpotilaalle?

  1. Liian rankka liikunta voi viedä energiaa syövästä toipumiselta ja on riski, että yleiskunto romahtaa.
  2. Liikunta ja terveellinen ravinto "ruokkii" myös syöpäkasvainta luoden sille paremmat edellytykset kasvaa. Onkohan tästä liikunnan mahdollisesti syöpäkasvainta ruokkivasta vaikutuksesta tarkempaa tietoa lukijoillani?

Lähteitä:
Suomen Lääkärilehti 30-32/2002: Suositukset ravinnosta ja liikunnasta syövän ehkäisyssä
Suomen Lääkärilehti 23/2001: Liikunta, painonhallinta ja syöpä
Syöpä-Cancer 34 (4): 14-15, 2004: Liikunta vähentää rintasyövän uusiutumista (Tiina Oivanen)
Syöpä-Cancer 34 (5): 18-20, 2004: Liikunta madaltaa syöpävaaraa (Pirjo Rintala)
European Journal of Cancer Prevention 2005;14:363-371: Case-control study of lifetime occupational and recreational physical activity and risks of colon and rectal cancer.
Pirjo Rintala. Physical activity and the risk of breast cancer. Jyväskylä: LIKES-Research Center for Sport and Health Sciences, 2003, 71 p.
Pohjanpiiri 3: 6-7, 2004: Liikunta on tärkeä osa sairauksien ehkäisyä ja hoitoa (Olavi Määttä)

Blogiarkisto