tiistaina, helmikuuta 14, 2006

Suosi pehmeitä rasvoja

Kuopion yliopiston ravitsemusterapeutti Ursula Schwabin mukaan suomalaiset ovat jo melko hyvin onnistuneet vähentämään rasvan määrää ruokavaliossa, mutta rasvan laadussa on edelleen rutkasti kohentamisen varaa. Virallisten ravitsemussuositusten mukaan rasvan osuus kokonaisenergian saannista saisi olla noin 30 prosenttia. Tästä pehmeää rasvaa pitäisi olla suurin osa (vähintään 66%) ja kovaa rasvaa saisi olla korkeintaan kolmannes. Tähän ei vielä Suomessa väestötasolla päästä, vaan kovaa rasvaa saadaan edelleen liikaa pehmeän rasvan kustannuksella.
Liiallisesta kovan rasvan saannista ja liian vähäisestä pehmeän rasvan saannista seuraa ongelmia elimistön rasva- ja sokeriaineenvaihdunnalle. Tämä näkyy muun muassa kohonneina kolesteroliarvoina ja heikentyneenä glukoosinsietona. Muutokset altistavat sairauksille: sydän- ja verisuonitautien sekä aikuistyypin diabeteksen vaara kasvaa.
Ursula Schwabin mukaan on tärkeää suosia näkyviä pehmeitä rasvoja ja karsia kovien, usein piilossa olevien rasvojen käyttöä. Ruokavalion kovan rasva määrä pysyy kurissa, kun nestemäisistä maitovalmisteista valitaan rasvaton vaihtoehto, juustosta, lihasta ja lihavalmisteista valitaan vähärasvainen vaihtoehto ja näkyvien kovien rasvojen, kuten voin ja kovan leivontamargariinin käyttö jätetään minimiin. Pehmeän rasvan saanti paranee merkittävästi, kun leivän päälle sivellään ohuelti pehmää margariinia, salaattiannokseen lorautetaan noin puolen ruokalusikallisen verran öljypohjaista salaatinkastiketta ja ruuanlaitossa ja leivonnassa suositaan öljyä ja pehmeää tai juoksevaa margariinia. Näiden päivittäisten valintojen lisäksi syödään vielä vähintään kaksi kala-ateriaa viikossa.

Lähde: Verkkouutiset, 13.2.2006

Blogiarkisto