perjantaina, helmikuuta 17, 2006

Onko olemassa lihottavia viruksia?

Länsimaisessa lihavuusepidemiassa syytä ei haluta yksinomaan vierittää kehnojen ruokailutapojen ja vähentyneen liikunnan varaan. Onko olemassa lihottavia viruksia? Näin yhdysvaltalaistutkijat Whigham, Israel ja Atkinson ainakin tuumivat, sillä he ovat tunnistaneet uusia viruksia, jotka lisäävät koe-eläinten rasvavarastoja, mutta samalla vähentävät veren rasvoja. Löydöllä voi olla merkitystä ihmisen lihavuustutkimukselle. Tosin, minun mielestäni tämä on aika kyseenalaista ja tässä on sellaista laiskan roskaruokaa mässäilevän jenkin selittelyn makua.
Jo aikaisemmissa tutkimuksissa sama tutkimusryhmä oli osoittanut, että adenovirus-36 lisäsi kanojen, hiirten ja apinoiden rasvakudosta ja vähensi veren kolesteroli- ja rasvapitoisuutta. Adenovirus-5 oli lihottanut hiiriä. Uusimmassa tutkimuksessaan tutkimusryhmä keskittyi adenoviruksiin 2, 31 ja 37. Nyt tutkittiin kanoja. Niistä vain adenovirus 37 aiheutti kanojen lihomisen. Kuten adenovirus-36, myös adenovirus-37 vähensi kanojen veren rasvoja. Adenovirus-37 kohotti kuitenkin yllättäen veren kolesterolia, toisin kuin adenovirus-36. Adenovirus-37 ja -31, mutta ei adenovirus-2 lisännyt kanojen rasvasolujen erilaistumista, mikä liittyy lihomiseen. Tutkimus viittaa siihen, että jopa viruksilla voisi olla oma roolinsa myös ihmisen lihomisessa. Rohkea väite, sikäli, että tietääkseni yhtäkään adenovirusta ei koetilanteessa ole tartutettu ihmiseen.
Kaikki adenovirukset tarttuvat lähikontaktissa ja aiheuttavat useimmiten hengitystieinfektioita. Osa niistä aiheuttaa kuitenkin myös ruoansulatuselimistön infektioita, silmätulehduksia, virtsarakkotulehduksia ja ihottumia.
Tutkimus julkaistiin tiedelehdessä American Journal of Physiology – Regulatory, Integrative and Comparative Physiology 290: R190-R194, 2006 nimellä Adipogenic potential of multiple human adenoviruses in vivo and in vitro in animals.

Lue myös tämä: Verkkoklinikka, 17.2.2006

Blogiarkisto