tiistaina, helmikuuta 14, 2006

Eturauhassyöpä kuriin pavuilla

Kasvikunnan tuotteista ja varsinkin pavuista saatavat kasviestrogeenit näyttävät suojaavan miehiä eturauhassyövältä, todetaan Karoliinisen instituutin tuoreessa tutkimuksessa. Paljon soijatuotteita, pellavansiemeniä, marjoja, vihanneksia, kokojyväviljaa ja auringonkukansiemeniä sisältävä ruokavalio pienensi syöpäriskiä jopa 26 prosenttia. Erityisen tehokkaiksi havaittiin pavut.
Kasviestrogeenit ovat kiinnostaneet jo pitkään tutkijoita. Eturauhassyöpää esiintyy huomattavasti vähemmin Kiinan ja Japanin kaltaisissa maissa, joissa esimerkiksi soijapapujen käyttö on runsasta. Nyt tehty tutkimus oli suurin laatuaan länsimaisen väestön keskuudessa. Siinä oli mukana yhteensä yli 2 500 eturauhasyöpäpotilasta ja verrokkia.
Kasviestrogeeneillä on antiestrogeenisia ja antioksidatiivisia vaikutuksia. Niiden esiasteet muuttuvat suolistobakteerien avulla heikoiksi estrogeeneiksi, jolloin ne pystyvät vaikuttamaan elimistön hormonitasapainoon. Tärkeimpiä kasviestrogeenejä ovat isoflavonoidit ja lignaanit.
Tutkijoiden mukaan yksi syy jatkuvasti lisääntyvään syöpäsairastavuuteen voi olla kasviestrogeenien puute länsimaisessa ruokavaliossa. He korostavat, että kasviestrogeeneja tulisi saada enemmän nimenomaan ruoasta eikä keinotekoisista ravintovalmisteista, koska tablettien vaikutusta ei ole testattu kliinisesti. Niissä on usein myös kasviestrogeeneja niin suurina pitoisuuksina, että ne voivat aiheuttaa epäsuotuisia sivuvaikutuksia.
Tutkimustiivistelmä löytyy Karoliinisen instituutin sivuilla ja tämän tiedon löysin MediUutisten arkistosta.

Blogiarkisto