torstaina, helmikuuta 23, 2006

Varhaisnuorten kasvupyrähdys ja ravinnontarve

Lukijakysymys
Janne kysyy varhaisnuorten kasvupyrähdyksistä ja ravinnon tarpeesta: Terve! Oon viime aikoina paljon funtsinnut ja jonkun verran kahlannut suomenkielistä kirjallisuutta läpi liittyen varhaisnuorten ravitsemukseen. Mutta missään ei ole asiaa kovinkaan syvällisesti selitelty.
Otetaan esimerkiksi vaikka tapaus joka kasvaa vuoden aika 13cm pituutta ja harrastaa lähes päivittäin raskasta liikuntaa. Tällaista kasvupyrähdystä ei ole ollut sitten toisen elinvuoden. Sen osaan päätellä, että tarve oikealle ravinnolle on kova. Mutta sitä kysyisin, että kuinka kova? Onko jotain erityistarpeita, jotka eroavat terveiden lasten ja/tai terveiden aikuisten suosituksista? Onko joidenkin lisäravinteiden käyttö mielestäsi perusteltua?

Vastaus:
Mielestäni varhaisnuoren ei ole syytä harrastaa raskasta liikuntaa kasvupyrähdysten aikana. Ei tässä minun mielestäni ole kyse energian riittävyydestä ja ravinnontarpeesta vaan siitä, että elimistölle pitää antaa rauha kasvaa. Ehtii sitä urheilemaan sitten kasvupyrähdyksen jälkeen.
Aikamoisen tyly lähestymistapa ongelmaasi, eikö vain?
Annan sinulle esimerkin, eli omat urheilevat poikani.
Voimakkaan kasvun aikana korostui lapsillani levon merkitys. Terveillä lapsillani ruokahalu oli kasvuvaiheessa aivan valtava. Pidin tätä ruokahalua hyvänä mittarina lisääntyneelle ravinnontarpeelle. Vanhempien tehtäväksi jää pitää esillä monipuolista ruokaa. Luonto hoitaa loput. Minulla on siis kaksi urheilevaa poikaa ja kaksi urheilevaa tyttöä. Poikia olen enemmän seurannut. Molemmat hiihtävät, nuorempi (17-vuotias Jan-Eric) on tällä hetkellä maan parhaimpia, vanhempi (22-vuotias Hans-Christian) koki kovan kohtalon 16-vuotiaana polviongelmineen ja menetti kosketuksen terävimpään kärkeen. Ovat molemmat kasvaneet voimakkaasti 13-vuoden iässä ja liikunnallisen lahjakkuuden takia, ei niinkään eritisen kovan harjoittelun seurauksena, ovat hallinneet hiihtokilpailuja 13-16-vuotisina. Jan-Eric on nyt 17-vuotiaana aloittanut määrätietoisen harjoittelun päämääränä olla maan kärkihiihtäjä aikuisena.

En ole nähnyt perusteltuna suositella Jan-Ericille lisäravinteita alle 16-vuotiaana. Nyt hän harjoittelee hetkittäin erittäin kovaa ja useita kertoja päivässä. Lisäravinteiden käyttö saattaa olla perusteltua, mutta vieläkin päämääränä on syödä monipuolista sekaruokaa ja nauttia korkealuokkaisia luonnon omia välipaloja. Hän kokeilee tällä hetkellä sponsorin (Biovita) toimittamia luontaistuotteita. Kokemusta tuotteista kerätään tulevia vuosia varten. Hetken mielijohteesta ei kannata ruveta käyttämään lisäravinteita. Tässä pitää olla suunnitelma.

Pistän lisää juttua lisäravinteista tähän blogiini muutaman päivän kuluttua.

Blogiarkisto