keskiviikkona, helmikuuta 01, 2006

Kasvisproteiini parempaa kuin eläinproteiini alentamaan verenpainetta

Aika yllättävä havainto tehdään isossa kansainvälisessä tutkimuksessa: kasvisperäisen proteiinin nauttiminen alentaa verenpainetta, mutta eläinperäisellä proteiinilla ei ole tätä vaikutusta. Tutkimukseen osallistui lähes 5 000 henkilöä neljästä maasta. Osallistujien verenpaine mitattiin vastaanotolla kahdeksan kertaa neljällä vastaanottokäynnillä. Ruokavalio arvioitiin haastattelemalla osallistujat neljästi. Lisäksi kaikilta kerättiin kahdesti virtsa vuorokauden ajalta. Mitä enemmän osallistujat söivät kasvisperäistä proteiinia, sitä alhaisempi heidän verenpaineensa oli.
Kasvisproteiinia on runsaasti mm. viljassa, pavuissa ja soijassa. Jo pienikin lisäys kasvisproteiinin määrässä alensi verenpainetta. Eläinproteiinia on runsaasti lihassa, kalassa ja maitotuotteissa. Kasvisproteiinin vaikutus ei selittynyt muilla tekijöillä, kuten liikunnalla, suolan käytöllä tai painolla. Lihaa ja maitotuotteita runsaasti syövien verenpaine oli korkeampi kuin kasvispainotteisemmin ruokailevien, mutta tässä sekoittavina tekijöinä oli mm. lihaa runsaasti syövillä yleinen lihavuus.
Kasvisproteiinin verenpainetta alentavaa vaikutusta on vaikea selittää. Tutkimusryhmän mukaan on mahdollista, että kasvisten mukana saamme runsaasti magnesiumia ja ravintokuituja, jotka voisivat vaikuttaa edullisesti verenpaineeseen. Kasvisproteiinissa on täsmälleen samoja rakennusaineita kuin eläinproteiinissa, tosin eri suhteissa. Nauttimamme aminohapposekoituksen koostumuksella voi kuitenkin olla suurempi merkitys kuin aavistammekaan.

Vegetable protein intake was inversely related to blood pressure. This finding is consistent with recommendations that a diet high in vegetable products be part of healthy lifestyle for prevention of high blood pressure and related diseases.

Lähde: Verkkoklinikka, 1.2.2006 ja Archives of Internal Medicine 166: 79-87, 2006

Blogiarkisto