keskiviikkona, helmikuuta 15, 2006

Eikosapentaeenihappo masennuksen hoidossa

Lukijakysymys: Olet muistuttanut aika ajoin ystäväsi Matin avustuksella mm. eikosapentaeenihapon terveysvaikutuksista. Missä määrin tällaisten lisäravinteiden käyttö on perusteltua esim. masennuksen tmv. hoidossa, kun tutkimuksissa edes vähäistä myönteistä vaikutusta antava annostus on moninkertainen tavalliseen annokseen verrattuna?

Vastaus: Eikosapentaeenihappoa (EPA) saadaan kaloista. Kalaöljyn noin 50 rasvahaposta vain EPA on antidepressiivinen ja antipsykoottinen aine, sanoo asiasta Suomessa eniten tietävä tohtori Matti Tolonen.
Olen tutustumassa tutkimusraportteihin EPAsta ja kovan luku-urakan ollessa pahasti kesken, en voi tarjota tähän kysymykseesi tyhjentävää vastausta. Tällä hetkellä olen sitä mieltä, että EPAsta on apua masennuksen hoidossa masennuslääkityksen tukena. Lue pohdiskellen tietopankkia etyyli-EPAsta. Niin minäkin teen - luen suomenkielisen tekstin, vertailen tekstiä alkuperäistutkimuksiin ja etsin lisää vastaavia tutkimuksia itsenäisesti. Luultavasti tarvitaan hoitovaikutuksen saamiseksi juuri masennukseen varsin suuria annoksia ja tästä syystä pelkän kalan syönti ei riitä vaan joudutaan turvautumaan kalaöljykapseleihin.
Käynnissä on tällä hetkellä lukuisia väestötasolla suoritettavia tutkimuksia (mm. National Institues of Health USA:ssa) ja koeputkessa tehtäviä EPAn vaikutusmekanismia tarkentavia perustutkimuksia. Katsotaan mitä lisätietoa ne tuovat tietopankkeihimme.
Kuopion yliopiston psykiatrian klinikassa on alkanut lokakuussa 2004 kliininen kaksoissokkokoe 200 masennuspotilaan 3 kk:n täydentävästä hoidosta eräällä E-EPA-valmisteella (1 000 mg/vrk). Tutkimusta johtaa oikeuspsykiatrian professori Jari Tiihonen. Valintakriteerit täyttäviä potilaita tulee tutkimukseen sitä mukaa kun heitä löytyy; kaikki eivät siis aloita hoitoa yhtaikaa. Tutkimuksen odotetaan kestävän vielä ainakin vuoden (tekstiä kirjoitettaessa oli päiväyksenä 16.1.2006). Nämä tutkimukset kestävät kauan. Ei auta muu kuin odottaa kiltisti!
Omega-3-rasvahappojen vaikutusta masennuksen hoidossa on tutkittu tieteellisissä kaksoissokkokokeissa jo yli viisi vuotta. Eri maista julkaistut tutkimukset ja tapausselostukset viittaavat siihen, että vain EPA-rasvahappo on antidepressiivinen ja antipsykoottinen. Riittävän suurena päiväannoksena (1 000–4 000 mg/vrk) annettuna EPA-rasvahappo voi nopeuttaa paranemista ja vähentää taudin uusiutumisen vaaraa. Tehokkainta näyttää olevan kalaöljystä tyhjiötislaamalla valmistettu etyyli-EPA, jota voidaan tiivistää yhteen kapseliin 70–90 %, kun muissa valmisteissa EPAa on vain 15–37 %.

Blogiarkisto