torstaina, helmikuuta 23, 2006

Suksi luistamaan ilman luistovoiteita!


Forskning och Framsteg kirjoittaa numerossa 2 vuonna 2006 suksien voitelusta. Suksien voitelu on tunnetusti tarkkaa puuhaa. Leonid Kuzmin on nyt lisensiaattityössään Östersundin yliopistossa Ruotsissa tutkinut suksien luistoa. Luistovoideltu suksi luistaa hänen tutkimustensa mukaan paremmin kuin voitelematon suksi. Kuitenkin tämä parempi luisto koskee vain kokeen alkuvaihetta, eli jo lyhimmillään 200 m ja pisimmillään 3,8 km:n jälkeen voitelematon suksi luisti paremmin kuin voideltu suksi! Tämä johtuu hänen mukaansa siitä, että luistovoide kerää ladun pinnalta kaikkea mahdollista likaa ja suksen luisto heikentyy.
Maastohiihtosuksissa on tänä päivänä pohjassa ultrakorkeamolekulaarinen polyeteenikerros, jolla on kulutusta kestävät ominaisuudet, alhainen kitkakerroin ja lisäksi kyky itsevoiteluun. Tämän lisäksi voitelemattomaan sukseen liittyy Leonidin mukaan toinenkin ominaisuus. Siklaamalla (raapimalla ja hiomalla suksen pohjaa erityisellä harjalla) sukset hiihtokuntoon tavallinen kuntohiihtäjä säästää aikaa voitelulta.
Leonid Kuzminille tämä ei ole mikään uusi asia. Hän puhunut voitelemattoman suksen puolesta vuodesta 1995 lähtien, jolloin hän vastasi vaimonsa Antonina Ordinan suksien "voitelusta" hiihdon MM-kisoissa Thunder Bayssä. Voitelemattomilla suksilla Antonina Ordina saavutti pronssimitalin sekä yksilö- että viestimatkalla.
Pitovoidetta pitää tietenkin edelleen käyttää perinteisen tyylin kisassa. Mutta luistovoidetta ei Leonidin mukaan kannata käyttää. Aika jännä tutkimus, joka pistää minut aika mietteliäälle tuulelle. Jan-Eric poikani suksia voidellaan Karhutallin ja Harri Kirvesniemen toimesta viimeisimpien kikkojen mukaan. Aina ei suksen luisto ole ollut paras mahdollinen. Olisikohan poikani valmis kokeilemaan voitelematonta suksea?
Tässä on sellainen itsekin oivaltamani asia: Tehtaalta tullut suksi ei heti luista optimaalisesti. Se pitää "hiihtää sisään" ja luistovoiteen ikään kuin imeytyä muovimateriaalin sisään. Tämäkin aika voitaisiin säästää (satakunta hiihtokilometriä) hiihtämällä voitelemattomalla suksella.

Mitä mieltä ollaan?

Blogiarkisto