keskiviikkona, helmikuuta 08, 2006

Rasvan vähentämisestä harvinaisen vähän hyötyä

Vähärasvainen ruokavalio ei alentanut iäkkäiden naisten riskiä sairastua syöpään ja sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä viralliselle ravintovalistukselle harmillisen ristiriitainen tutkimustulos on julkaistu JAMAssa ja siitä keskustellaan nyt Science-lehdessä. Turha minun tässä on tulosta kaunistella, heppoista oli hyöty rasvan vähentämisessä.
Tämä oli suuri tutkimus, joka ei oikeastaan hyödytä ketään minun mielestäni. Osoittautui, että iäkkäät naiset eivät kovin hyvin pystyneet elämään heille osoitettujen ravitsemusohjeitten varassa. Kovin moni lipsui liian rasvaisten ruokien pariin tutkimuksen ajaksi. Vaikka rintasyövän esiintyvyys oli vähäisempää rasvaa vähemmän syöneiden ryhmässä, niin se ei ollut tilastollisesti merkittävä ero. Vaatimattomia saavutuksia kommentoineet lääkärit toteavat silti, että ruokavaliolla voidaan vaikuttaa myönteisesti niin rintasyövän kuin sydänverisuonitautien estämiseen. Sydäntautien ilmaantumista voi parhaiten estää liikkumalla enemmän, painonhallinnalla ja lopettamalla tupakanpolton. Lisää tutkimuksia tarvitaan selvittämään mikä on ravintoaineiden ja hivenaineiden merkitys. Tutkimusta päätettiinkin jatkaa tarkemmin valvoen tutkittavien ravitsemusta: Among postmenopausal women, a low-fat dietary pattern did not result in a statistically significant reduction in invasive breast cancer risk over an 8.1-year average follow-up period. However, the nonsignificant trends observed suggesting reduced risk associated with a low-fat dietary pattern indicate that longer, planned, nonintervention follow-up may yield a more definitive comparison.

Atkinsin dieetin kannattajat saanevat tästä tutkimuksesta taas aihetta meidän kiusaamiseen. Sen kiusan me kestämme urheasti kunnes uusissa tutkimuksissa saadaan parempia tuloksia rasvan käytön vähentämisessä. Massiivisesta potilasaineistosta ja uljaasta tutkijakaartista huolimatta tutkimuksesta paistaa läpi paljon epävarmuustekijöitä. Terveellisemmäksi arvioitu kasvisvoittoinen ja vähärasvainen ruokavalio vaikutti nimittäin myönteisesti veren rasvakoostumukseen siten, että huonon LDL-kolesterolin määrä laski. Tässä ryhmässä myös verenpaine laski. Sen sijaan moniin muihin asioihin kuten hyvän HDL-kolesterolin määrään, triglyserideihin, verensokeritasoon tai insuliiniin vähärasvaisella ruokavaliolla ei ollut merkittävää vaikutusta. Kun tulosta katsottiin sairauksien kautta, havaittiin että vähärasvainen ruokavalio ei vaikuttanut tutkittujen iäkkäiden naisten sydänverisuonitautien määrään, aivohalvauksiin, sydänkohtauksiin tai koronaaritautiin sairastumiseen.

Lähde: JAMA 295: 629-642, 2006

Blogiarkisto