sunnuntaina, helmikuuta 26, 2006

Maastohiihdon ja olympiakomitean johto vaihtoon!

Ei voi kuin hämmästellä maastohiihdon johdon ja olympiakomitean valmennuksen johdon kommentteja Torinon olympialaisten jälkeen. Reijo Jylhä sanoo: Hiihtoliiton on hoidettava jatkossa asiat kuitenkin niin, että nuoret kehittyisivät nykyistä nopeammin kansainväliselle huipulle. Jatkaen: Meidän pitää uskaltaa valmentaa jo 16-vuotiaita.

Väärin! Kamalan väärin ajateltu, parahin Reijo Jylhä. Nuoruusvuosina pitää antaa hiihtäjälupaustemme kehittyä maltillisesti kotimaassa kilpaillen ja ammattitaitoisessa valmennuksessa tasaisesti harjoitusrasitusta nostaen. Yletöntä kilpailuttamista ulkomailla pitää välttää. Parhaimmat paukut säästetään sinne 25-35-vuoden ikään.
Kokeilkaa tällaista teille tarjoamaani ilmaista menestysreseptiä: Lupaavien hiihtäjien tullessa 20-23-vuoden ikään valitaan joka vuosi 5 kehityskelpoisinta poikaa ja tyttöä, joille rakennetaan kokonaisvaltainen 5 vuoden ohjelma tähtäimenä kansainvälinen menestys aikuisena. Poikiin ja tyttöihin panostetaan koko viisivuotiskauden ajan, pakottamatta heitä ylettömään kilpailuruljanssiin. Mahdollisiin kilpailuihin osallistutaan päämäränä saada mahdollisimman kova treeni tehtyä. Jos menestytään siitä ei ole lupa innostua liikaa, jatketaan harjoittelua suunnitelman mukaan. Jos menestystä ei tule, pidetään hermot kurissa ja annetaan ajan kulua. Kaikista ei tule kansainvälisiä tähtiä, mutta viiden vuoden panostuksen jälkeen meillä on parempi mahdollisuus saada menestystä janoavia kansainvälisen tason hiihtäjiä, ehkä 3-5 kpl/vuosi.
Reijo Jylhä luettelee lähitulevaisuuden nimiksi naisista Mona-Liisa Malvalehdon ja Riikka Sarasojan. Miesten puolella päävalmentaja Jylhän katseet kääntyvät Ville Nousiaiseen, Toni Närväiseen, Matti Kylmälään, Olli-Pekka Tolvaseen ja Kalle Lassilaan. Nämä ovat aivan loistavia hiihtäjiä! Nämä pitää noukkia pikaisesti 5 vuoden ohjelmaan tavoitteena menestyminen aikuisiässä. Yletön kilpailu ulkomailla nuoruusiässä lopetetaan välittömästi. Paukut säästetään aikuisikään!
Olisin kuitenkin pikaisesti vaihtamassa päävalmentajaa, sillä monien muiden puutteiden lisäksi Reijo Jylhällä ei ole kykyä muodostaa suussaan esim. näitä ruotsinkielisiä nimiä: Heidi Lindfors, Eva Granqvist, Thomas Ramstedt ja Erik Lindroos.

Olympiakomitean Kari Niemi-Nikkolan silmin maastohiihdossa on kuitenkin menty eteenpäin. Mitali naisissa ja viides sija miehissä. Vuosi ja pala kerrallaan mennään eteenpäin. Toistaiseksi uuden lähtölaskennan jälkeen (Lahden MM-hiihtojen jälkeen) ei ole vielä syntynyt tasannetta, umpisokea hölösuu Niemi-Nikkola kiteytti. Hänelle katsottaneen järkevämpää tekemistä.

Suomen maastohiihdossa on uskallettava katsoa totuutta silmiin. Nykyisellä menolla tuhotaan vuosikymmeniä kestänyt suomalainen maastohiihtoperinne. Valmennusjohtoon valittaneen pikaisesti tämä trio: Harri Kirvesniemi, Juha Mieto ja Seppo Rehunen.

Blogiarkisto