perjantaina, helmikuuta 03, 2006

Tribulus terrestris on huuhaata

Tämä on vastaus lukijalta tulleeseen kysymykseen. Seppo L kysyy onko Tribulus (Tribolan) huuhaata.

Vastaus: On se ilmeisesti huuhaata!

Tribulus terrestris on kasvi, joka kasvaa Afrikassa ja joissakin Euroo­pan maissa (esim. Turkissa). Se on eksynyt luontais­tuotteita kauppaavien hyllyille sen takia, että tästä kasvista puristetulla pillerillä voidaan mahdollisesti kohottaa kehon omia testosteronitasoja vaikuttamalla aivolisäkkeen LH-tuotantoon. Ainetta ottamalla pitäisi suori­tuskyvyn kasvaa ja testosteronin nousta. Enkovaaran (2005) kirjasta luemme laadukkaiden ihmistutkimusten puutteesta. Mainitaan mm. bulgarialaisia tutkimuksia (Tribulusta valmistetaan mm. Bulgariassa), joissa todetaan tuotteen nostaneen testosteronipitoisuuksia miehillä ja parantaneen suorituskykyä. Länsimaisissa tutkimuksissa ei ole löytynyt moisesta asiasta näyttöä. Kannattaa jättää ostamatta.
Enkovaaran (2005) mukaan Tribuluksen tarkkaa koostumusta ei tunneta, mutta sen tiedetään sisältävän hormoneja. Traagisinta huiputuksessa ei ole kasvin ainesosien toimimattomuus, vaan epärehellisten valmistajien tuotteeseen lisäämät synteettiset hormonit (testosteroni) ilman että siitä on mainintaa pakkauksessa. Suomen Tullilaboratorio on analysoinut ulkomailta tulleita tuote-eriä vuonna 2004 ja niiden on todettu olleen ”puhtaita” (ei sisällä testosteronia tai sen johdannaisia).

Tässä tyypillinen tuoteseloste, joka kannattaa lukea huumorin pilke silmäkulmassa:
Nostaa kehon LH-tasoa, joka säätelee testosteronin eritystä. Tämä mahdollistaa nopeamman palautumisen ja lihaskasvun.
Super Tribulus -valmisteesta saatavat hyödyt:
- Markkinoiden vahvin Tribulus -valmiste (650 mg)!!
- Nostaa testosteronia-
- Lisää lihasmassaa
- Lisää voimaa
- Antaa lisää "potkua" treenaamiseen

Käyttötarkoitus
Lihaskasvun ja palautumisen nopeuttaminen.
Käyttöohje1-3 kapselia. Yksi kapseli aamulla, yksi kapseli 45 minuuttia ennen harjoitusta ja yksi kapseli harjoituksen jälkeen.
Paino: 650 gramma
Valmistaja: Leader Sports Nutrition
Toimitusaika: 2 päivää

Joitakin käyttäjien kokemuksia (K-18):
Mun tribulustesti loppui aika lyhyeen. Voi j***ta miten kamalan makuista tavaraa, siis käsittämätöntä. Semmoista mustaa nuuskan näköistä kökköpaskaa, aivan hirvittävän pahaa. Tuota olis sitten pitänyt vetää mukamas 30 gemmii päivässä, juuei. Vaikka toi toimisikin, niin olisi kyllä aika vaikeaa vetää.
Kun tribulusta nyt on hehkutettu mediassa ja mullekin sanottiin nimeltämainitsemattomasssa liikkeessä Helsingissä että heidän tribu nostaa testotasoja 200%, niin pakkohan sen on tuntua. Ei tässä mitään mittaamaan aleta, 200% pitäis tuntua palleissa oikein huolella.
Tuossapa linkki tutkimukseen:http://www.bpg.bg/tribestan/tribulus_424_007.phtml (Linkkiä koskien: Tekstissä mainitaan virheellisesti - käännösvirheen(!) vuoksi, että testo kolminkertaistu, vaikka taulukosta näkee selvästi, että nousu oli vain kolmanneksen.)
Mulla Optimum Tribulus 625mg kapseli x 2 päivässä parin kuukauden ajan aiheutti lievää karvojen kasvun lisääntymistä mm. rinnassa ja yleisesti testompaa oloa (panetusta) ja kyllä tuloksissakin selkeesti näkyi - massaa ja voimaa tuli reilusti enemmän lisää kuin mitä "kuurin" lopettamisen jälkeen suunnilleen samoilla treeniohjelmilla.Miksi tota pitäis kiskoa 30g päivässä, sitä en tajua? Eihän sitä vaikutusta ehdi viikossa vielä huomata vaikka kiskois kuinka paljon menemään...En kiellä etteikö omalla kohdallani myös placebo olis voinut vaikuttaa, oon niin helposti suggestoitavissa, ja niin natu kuin olla voi. Kannattaa siis uskoa jos haluu että toimii Ainiin saisikohan luontaistuotekaupoista tms. gelatiinikapseleita? Niihin olis kätevä laittaa tota jauhoa, menis varmaan helpommin alas.
Joskus muinoin kerroin testanneeni kyseiset tribulus tuotteet ja voi äiti mitä kakkaa nostin annoksen jopa niin että otin 2x6 kapselia päivässä kokeilu kesti n. 8 vk samalla treenasin ku hullu ravinto oli kunnossa mutta 8 viikon aikana ei tullu lihaa muualle ku jääkaappiin . Joten en suosittele kenellekkään ÄLKÄÄ TUHLATKO RAHOJANNE !!!!!!!
Mä sain yhdeltä tuttavalta purkillisen noita tribulus kapseleita (625mg) oon nyt vedelly niitä pari viikoa sillai et treenipäivänä 6kpl ja välipäivinä 3-4kpl. En oo huomannu mitään suoranaisia vaikutuksia mutta finnei on tullu aivan v*tusti ja parrankasvu on aavistuksen (hyvin vähän) nopeampaa. Seksuaalista vietettä se ei oo tippaakaan lisänny siis ei oo panettanu norm. enempää. Palautumiseen en oo myöskään huomannu muutoksia tulleen. Eli on niillä pakko olla jotain vaikutusta, en vaan tiedä vaikuttaako se testotasoihin vai johonkin aivan humpuukki juttuihin.
Ravintopuoli on 110% kunnossa, vitamiinit ym. tulee Vitamaxista, rasvahapot omega 3,6 ja 9 valmisteista ja oliviiöljystä eikä treenipuolessakaan ole moittimista. Kehitystä tulee kokoaika, mutta tohon Tribuluksen paskaan en koske enää ikänä, kun ei toimi niin ei toimi. Kerros nyt mitenkä tribuluksesta on ollut sulle apua, koska en keneltäkään ole kuulluut kehuja siitä tuotteesta.
Ok... Uskotaan... Itseäni lähinnä ärsytti se, että kyseinen supplementti teilataan täysin vaikka on olemassa monia paljon pahempia kusetus supplementteja. Itselläni on lähinnä kokemusta tuosta US Productlinen Tribulus tabuista, joissa on Tribulusta, Saw Palmettoa, sinkkia ja e-vitamiinia samassa tabussa. Olin ihan tyytyväinen ei se mielestäni ollut niin kusetus supplementti kuin esim. vaikka pyryvaatti tai vanadyl sulfaatti tai miljoonat muut supplementit.Tuo Boostmanin Tribulus pulveri taas ei pelittänyt puoliksikaan niin hyvin kuin US productin tuote suurillakaan annoksilla. Täytyy muistaa, että ihmisten fysiikat on erilaisia ja kaikki supplementit ei toimi kaikilla samalla tavalla kuten ei samanlaiset treeni metoditkaan. Ihmisten aineenvaihdunat eroaa toisistaan hyvin paljon.Omasta mielestäni parhaat supplementit ovat tässä järjestyksessä:1. Hera Proteiini + Malto2. Vitamiini mineraali täydennys (jostain laadukkaasta valmisteesta)3. Kalaöljy, Pellavansiemenet ja pellavaöljy (Omega rasvahappojen takia)4. Kreatiini5. Glutamiini6. Kreatiini + HMB yhdessä käytettynä7. TribulusEn itsekään ensimmäisenä rahojani Tribulukseen laittaisi vaan pyörin pääasiassa 1-3 supplementeissa ja välillä tankkaan 4. eli kreatiinia. Kovemmassa treenissä otan mukaan noita muita ravintolisiä tarpeen mukaan.
Mä vetelin joku viikko sitten nuo tribut ja en huomannut minkäännäköistä vaiktusta mihinkään. Ei panettanut sen enempää, ei kasvanut karva enempää ja treenissäkään ei mitään eroa entiseen. Ja mä vedin 5-6 x annostuksella nuo.
Söin 2 purkkia Weider Tribulus Terrestris 650mg (= 240 kpl), aloitin tupla-annoksella (3X2/vrk) ja siirryin vähän yli purkin syötyäni tripla-annokseen (3X3/vrk). Tulos: ei näppylöitä, ei normaalia pöpimpiä unia, ei painonnousua, eikä varsinkaan normaalia suurempaa kohennusta tuloksissa. Ei mitään.

Lue nämä:
Enkovaara Anna-Liisa. 101 luontaistuotetta. Hippocrates / Kustannus Oy Duodecim, 267 s., 2005
Sundqvist Christer. Tutkimustietoa urheilijan ravinnosta, CD-versio, 10.1.2006
Wikipedia. Puncture Vine, 1.2.2006

Blogiarkisto