maanantaina, helmikuuta 06, 2006

Verisuonet auki rokottamalla?

Verisuonten kalkkeutuminen ja siitä seuraava kovettuminen (ateroskleroosi) on iso ongelma. Riskitekijät on tunnettu jo pitkään:
  • korkeat veren kolesteroliarvot
  • korkea verenpaine
  • tupakointi
  • sokeritauti
  • ikä
  • miessukupuoli

Ruokavaliosta huolehtiminen, tupakoinnin lopettaminen ja liikunta auttaa, mutta nykyihminen ei hevillä liiku, tupakka roikkuu itsepintaisesti suupielestä ja ravitsemussuositukset kiinnostavat kuin kilo multaa. Pelastukseksi huudetaan näille terveytensä tuhonneille rokotusta.

Ruotsin Karoliinisen instituutin lääketieteen professorin Göran K Hanssonin vetämä tutkijaryhmä toivoo, että ateroskleroosia vastaan voitaisiin tulevaisuudessa kehittää lääke ja rokote. Lääkkeiden ja rokotteen avulla voitaisiin estää verisuonten kalkkeutumista, sydäninfarkteja ja aivohalvauksia. Noin 44 000 suomalaista saa vuosittain sydänkohtauksen, joka vaatii sairaalahoitoa. Tutkijaryhmä on selvittänyt, miten elimistön oma puolustusjärjestelmä torjuu verisuonten kalkkeutumista. Lukuisat tutkijat ovat Hanssonin ryhmän tavoin viime vuosina osoittaneet, että verisuonten kalkkeutumat ovat itse asiassa verisuonten seinämien tulehduksia, joihin elimistön oma immuunijärjestelmä osallistuu. He ovat myös onnistuneet löytämään solutyypin, joka suojaa kalkkeutumalta.
Uskomme, että tulehduksen aiheuttavan ja siltä suojaavan järjestelmän välillä vallitsee normaalisti tasapaino. Mikäli suojaava järjestelmä toimii vajaasti, tasapaino järkkyy ja syntyy tulehdus, Hansson totesi Dagens Nyheter-lehdelle perjantaina. Vi tror att det finns en balans mellan aggressiva immunsvar, som utlöser inflammation, och skyddande immunsvar. Om det skyddande immunsvaret stängs av, tippar balansen över, blodkärlen blir inflammerade och åderförkalkningen skjuter fart, säger Göran K Hansson. Förhoppningen är att läkemedelsforskare nu ska kunna hitta ämnen som förstärker de skyddande cellernas effekt. Det skulle i så fall bli ett nytt sätt att behandla åderförkalkning. Ännu mera nydanande är tanken att utveckla ett vaccin mot sjukdomen.

Toiveena on, että lääkeaineiden tutkijat voisivat löytää suojaavaa toimintaa voimistavan aineen, josta voitaisiin myöhemmin kehitellä rokote tulehdusta vastaan.
Göran K Hansson on tärkeä mies. Hän on lääketieteen Nobel-komitean puheenjohtaja. Tutkimus on julkaistu uusimmassa Nature Medicine-lehdessä.

Vinkin tarjosi MediUutiset, 6.2.2006

Blogiarkisto