torstaina, helmikuuta 16, 2006

Terveysväitteet tarkistettu

Lukuelämystä odottavat joutuvat nyt pettymään. Elintarvikeviraston tänään julkaisema Terveysväiteprojekti 2004 (Sirpa Sarlio-Lähteenkorva, Emma Pikkarainen, Eeva Fieandt) on kovin heppoinen ja ikävästi sanoakseni kovin tylsästi kirjoitettu. Vuonna 2004 toteutettiin projekti, jossa 24 kunnan elintarvikevalvontaviranomaiset ohjattiin tarkastamaan terveysmarkkinointia harjoittavia kauppoja ja paikallislehtiä. Kaiken kaikkiaan tehtiin 297 tuotetarkastusta, jotka koskivat 204 eri tuotetta.
Elintarvikevirasto menettää tässä kuivankankeassa raportissaan oivallisen tilaisuuden nostaa esille villinä rehottava terveystuotteiden markkinointi. Mikäli tarkoitus oli osoittaa kunnallisen elintarvikevalvonnan voimavarojen puute, tässä onnistutaan erinomaisesti. Mikäli tarkoitus oli paneutua terveysmarkkinoilla rehottaviin terveysväitteisiin, tässä epäonnistutaan surkeasti. Lähinnä tämä luo sellaisen kuvan, että lähettäkääpä meille lisää rahaa niin teemme ihan oikean tutkimuksen! Tässä olisi ollut mahdollisuus nostaa esille sellaisia luontaistuotteita, jotka ihan oikeasti toimivat ja joiden terveysväitteet pohjautuvat tutkittuun tietoon.

Tässä joitakin poimintoja havaituista epäkohdista:
  • Erään tuotteen esite antoi tuotteesta lääkkeellisen vaikutelman korostaessaan, että tuotetta on tutkittu kuin reseptivalmisteita. Tuotetta verrataan nimeltä mainittuun reseptivalmisteeseen. Esitteessä on kaavioita, joissa verrataan kyseisen tuotteen vaikutuksia mm. sokereiden imeytymiseen ja perusaineenvaihduntaan lumevalmisteen kanssa. Tuotteesta kerrotaan voimakkaita elintoimintoväitteitä, mm. lipaasinestäjä, suojaa soluja vaurioitumiselta ja ennenaikaiselta vanhenemiselta tehokkaammin kuin C- ja E-vitamiini, ehkäisee alfa-amylaasientsyymiä.
  • Kuntien elintarviketarkastajien keräämässä aineistossa oli eräs luontaistuotevalmistajan esite, jossa kerrottiin nivelistä ja käytettiin kuvia apuna vertailtaessa terveitä ja tulehtuneita niveliä. Esitteessä ei suoranaisesti mainittu valmistajan tuotteita nimeltä, kerrottiin vain tiettyjä aineita sisältävien valmisteiden oletetusta tehosta niveliin. Esitteessä viitattiin mm. kipuihin, jomotuksiin, nivelruston rappeutumiseen ja nivelrikkoon. Elintarvikeviraston tulkinnan mukaan tämänkin esitteen antama informaatio katsotaan valmistajan tuotteiden lääkkeelliseksi markkinoinniksi ja siten lainvastaiseksi.
  • Elintarvikevirasto katsoi selvästi lääkkeellisten termien käytön kielletyksi lääkkeelliseksi markkinoinniksi, esimerkiksi termi ”diureetti” (nesteenpoistaja) katsottiin lääkkeelliseksi. Jos materiaalissa vain mainittiin nesteenpoisto, sitä ei tulkittu lääkkeelliseksi termiksi, vaikka diureetti tarkoittaakin nesteenpoistajaa. Diureetit ovat myös virtsaneritystä lisäävä lääkeaineryhmä, jota käytetään mm. kohonneen verenpaineen ja sydämen vajaatoiminnan hoidossa. Myös termit ”adaptogeeni” (auttaa elimistöä sopeutumaan rasitukseen) ja ”sedatiivinen” (rauhoittava) luokiteltiin kielletyiksi lääkkeellisiksi termeiksi.
  • Projektin materiaalissa oli paljon eksoottisia elintoimintoihin viittaavia väitteitä, jotka mitä todennäköisimmin ovat harhaanjohtavia väitteitä ja siten lainvastaisia. Näitä Elintarvikevirasto ei kuitenkaan luokitellut tässä selvityksessä lääkkeellisiksi. Tällaisia olivat muun muassa seuraavat aineistossa esiintyneet väitteet: verta puhdistava, aivotoiminnan sähköisen jännitteen värähtelyn taajuus muuttuu beeta-aalloista alfaaalloiksi, vilkastuttaa orgaanisten jäämien erittymistä

Onko raportissa jäänyt huomaamatta esim. tämä aivan älytön tuote:

Jvi-sport: Dymatize Meth-X Kasvuhormoni- ja tetosteroniboosteri. Ravintosisältö 2 kapselia: 5-Methyl-7-Methoxy-Isoflavone 200mg, 7-Isopropoxyisoflavone 40mg, LPC (Lysophosphatidylchlorine) 100mg, Tribulus Terrestris 500mg, Magnesium Aspartate 225mg, Zinc 15mg, NAC (N-Acetyl-Cyteine) 100mg, Green Tea 100mg, Guggul Extract 100mg.Yleistä: Kovin tuote urheiluravinne markkinoilla. Tuotteella erittäin tehokas vaikutus testosteroni- ja kasvuhormonitasoihin, joka luo edellytykset nopeampaan lihaskasvuun ja palautumiseen. Meth-X estää lihasten purkua, parantaa ravintoaineiden imeytymistä ja lisää proteiinisynteesiä. Meth-X:n avulla pystyt edistämään rasvanpalamista ja hyväksi käyttöä massakaudellakin. Ostamalla Meth-X:n varmistat kehityksen.

Loppujen lopuksi sanoisin, että hyvin moni ihminen toivoo luontaistuotekaupasta löytävänsä elämyksiä ja oman mielensä mukaista täydennystä ravintoonsa, eikä niinkään etsi lääkkeenomaisia tuotteita. Onko siinä nyt sitten niin paljon merkitystä onko pilleripurkin kyljessä luvattu vähän liikoja? Pahimmat epäkohdat, täydelliset huuhaa-tuotteet ja virheelliset terveysväitteet on kuitenkin syytä tietenkin kitkeä pois.

Blogiarkisto